Maison Louis Jadot werd opgericht in 1859 door Louis Henry Denis Jadot. Oorspronkelijk een handelshuis, is het inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend Bourgondisch domein met meer dan 225 hectare aan eigen wijngaarden. Het assortiment bestrijkt de hele Bourgogne, van Chablis, de Côte d’Or en Côte Chalonnaise tot de Mâconnais en de Beaujolais – waar de wijnen voornamelijk afkomstig zijn van het eigen Château des Jacques. Centraal in de filosofie van Louis Jadot staat het respect voor het terroir. Iedere wijngaard bezit zijn eigen karakteristieken, en het is de overtuiging van het huis dat deze tot uitdrukking moeten komen in de wijn. Daarom grijpt wijnmaker Frédéric Barnier tijdens het vinificatieproces zo min mogelijk in en laat hij de natuur zoveel mogelijk haar werk doen. Het resultaat is een indrukwekkende reeks wijnen met een duidelijke herkomst en eigen identiteit. Er bestaat dan ook niet zoiets als een ‘Jadot-stijl’; elke wijn vertelt het verhaal van zijn wijngaard.
Frankrijk, Bourgogne
Louis Jadot Beaujolais Blanc
Château des Jacques is gevestigd in een prachtig 17e-eeuws herenhuis in Romanèche-Thorins, gelegen in de cru Moulin-à-Vent. Op de 85 hectare granietrijk terroir gedijt de gamaydruif uitstekend, en onder leiding van Julie Pitoiset worden hier verfijnde cru-wijnen geproduceerd. Niet alleen maakt zij indrukwekkende Moulin-à-Vent met een uitstekend bewaarpotentieel, ook wijnen uit Morgon, Fleurie, Chénas en zelfs een witte Beaujolais van chardonnay behoren tot het assortiment. De druiven worden met de hand geoogst en zorgvuldig geselecteerd. Vervolgens worden ze volledig ontsteeld, om te voorkomen dat groene tannines uit de steeltjes de wijn beïnvloeden. Château des Jacques was een van de eerste domeinen in de Beaujolais die deze techniek toepaste, waardoor een langere inweking mogelijk werd. Net als in de Bourgogne staat het terroir centraal, en worden de wijnen zo natuurlijk mogelijk gevinifieerd, met minimale interventie en maximale expressie van herkomst.
21,99 per fles
